
George Boole (1815-1864)
Hij verbond de wereld van Aristoteles aan die van de wiskunde. Internetgebruikers plukken ruim honderdvijftig jaar later nog dagelijks de vruchten van zijn werk.
George Boole, bedenker van wat later de Booleaanse algebra is gaan heten, werd geboren in Lincoln, Engeland, als zoon van een schoenmaker. Hij genoot weinig onderwijs, maar hij slaagde erin om zichzelf te onderrichten. Als onderwijzer ergerde hij zich aan de kwaliteit van de leerboeken en besloot zelf betere te schrijven.
In 1840, vijf jaar na aanvang van zijn zelfstudie wiskunde, schreef hij zijn eerste boekjes. Een essay uit 1844 trok de aandacht van de wetenschappers van de Royal Society die hem er een gouden medaille voor toekenden. In 1847 verscheen zijn werk: "The Mathematical Analysis of Logic" met daarin de vroege ideeën over wiskunde en het gebruik van symbolische logica daarin.
Aristoteles en de wiskunde
De universiteit van Cork (Ierland) benoemde hem in 1849 tot hoogleraar in de wiskunde. Boole schreef meerdere boeken en artikelen over de Booleaanse logica. Hierin verbond hij telkens de wereld van de logica aan de wiskunde. Logische redeneringen konden voortaan in de vorm van vergelijkingen ook worden toegepast op getallen.
Gebruikers van internet-zoekmachines hanteren zijn logische vergelijkingen nog wanneer ze woorden of woordgroepen met elkaar verbinden door middel van operatoren als AND, OR, NOT.
Zijn werk werd bekend in beperkte kring, totdat ver na zijn dood in 1864, zijn theorieën in 1938 werden gebruikt door onderzoekers in de electronica.
Geavanceerd zoeken (inleiding)
Informatie op internet is grotendeels ongestructureerd, en bovendien in zulke hoeveelheden aanwezig dat alleen maar full text zoeken zelden tot goede resultaten zal leiden.
Drie manieren
Booleaans zoeken kan op drie manieren, afhankelijk van de mogelijkheden van de zoekmachine:
Impliciet: (implied) je maakt gebruik van de standaardoptie van de zoekmachine, eventueel aangevuld met + en -
Volledig: (full) vaak beschikbaar op de "Geavanceerd zoeken" pagina; alle mogelijkheden zijn hier beschikbaar
Voorgebakken: (predefined) Met pull down-menuutjes en aparte invoervelden is een zoekformulier samengesteld waarmee zonder ingewikkelde Booleaanse codes toch geavanceerd gezocht kan worden.