De programmeertaal Logo, de eerste versie van dit "dialect van Lisp" werd in 1967 ontwikkeld op het MIT (Massachusetts Institute of Technology)Artificial Intelligence Laboratory ontworpen door Seymour Papert en zijn medewerkers.
Aanvankelijk is Logo ontwikkeld met het oog op kinderen.
Om Logo echter voor een groot publiek toegankelijk te maken werd de Turtle (schildpad) geïntroduceerd.
De Turtle is een bewegende en tekenende vloerrobot of een figuur op het beeldscherm.
In sommige Logo-versies echter is deze Turtle een simpel driehoekje geworden.
Logo komt voort uit het onderzoek in kunstmatige intelligentie enerzijds en de leertheorieën van Jean Piaget anderzijds. Kunstmatige intelligentie is een tak van de computerwetenschap die zich bezighoudt met de zogenaamde denkende machines.
Hiermee zijn computers bedoeld die niet slechts in staat zijn tot verwerking van gegevens maar tevens tot beredeneerde manipulatie van gegevens. In schaakcomputers wordt bijvoorbeeld soms gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie. Logo is nauw verwant met LISP (LISt Processing), de taal van de artificiële intelligentie, er wordt dan ook nadruk gelegd op het gebruik van woorden lijsten. Het andere facet dat Seymour Papert inspireerde was de visie van Jean Piaget op het onderwijs.Hij vond het traditionele schoolsysteem niet goed. Hij wil de kinderen daadwerkelijk iets leren i.p.v. volstoppen met kennis. Scholen moeten een leeromgeving ontwikkelen waar geen kennis wordt opgedrongen maar al doende info en kennis wordt aangeboden en in die leeromgeving is het gebruik van computers noodzakelijk.
Logo bevat 4 leeromgevingen, Logo-werelden genoemd, die elk een ander aspect van Logo laten zien. Ze kunnen afzonderlijk, in samenhang of tegelijkertijd worden aangesproken. Het zijn:
De schildpadwereld: Wereld van Turtle Graphics (tekenen, rekenen, figuren , lijnen, vormen)
De Taalwereld: programmeren in de wereld van LISP
De Muziekwereld
De Sprokenwereld: wereld van de animaties en bewegende beelden
De huidige Logoversies voorzien evenwel toepassingen op het gebied van wiskunde, taal, muziek, robotica, telecommunicatie en wetenschap. De speelgoedfabrikant LEGO heeft de LEGO DACTA omgeving ontworpen, om met de bekende LEGO blokjes computergestuurde modellen te ontwerpen.
